Kompaskurs

Du er her:  Hjem > Sekstant

Sekstant

 Det er ikke uden grund, at navigation ved hjælp af en sekstant altid er blevet betragtet som den fornemste måde at finde vej over havene. 
Men meget er sket  i de senere år, så sekstanten har nu næsten mistet sin betydning som navigationsinstrument.  Der er dog noget, der tyder på, at sekstantnavigation er ved at blive moderne igen. Som hobby er sekstantnavigation en både lærerig og fornøjelig beskæftigelse såvel til søs som på landjorden.

Som 18-årig blev  jeg grebet af astronomisk navigation, da jeg fik en sekstant foræret og lærte mig selv at tage observationer. Billedet viser denne sekstant, som jeg stadig bruger lejlighedsvis.
Siden har jeg brugt sekstantnavigation som styrmand på de store have, og de senere år har jeg afholdt mange kurser på aftenskole om sekstanten og oceannavigation.
I 1983 udkom min bog "Sekstantnavigation for Sejlere",  og bogen findes stadig på bibliotekerne. Denne bog beskriver, hvordan man kan  begynde at måle med sekstanten og derefter lære at udregne observationerne. I 1998 udgav jeg bogen:   "Oceannavigation for Sejlere",der både  beskriver brugen af en sekstant og de andre traditionelle navigationsinstrumenter, men også behandler brugen af moderne hjælpemidler ved navigeringen.